Lær om rosacea og hudpleje

Dette indlæg kan du finde i sin fulde længde på Maya Viksjø’s blog, hvor Maya skriver om rosacea, og hvordan fødevarer, cremer, vejret mm. Påvirker hudsygdommen.

Du kan læse denne blog om rosacea og hudpleje, eller de mange andre spændende blog indlæg på mayaviksjo.dk.

 

Kort introduktion

Jeg får igennem mit firma Viksjø ApS rigtigt mange henvendelser fra personer der kæmper med rosacea, og søger efter en løsning herpå. Rosacea og hudpleje er nok det, jeg bliver spurgt oftest om -og også det område det er sværest for mig at svare konkret på.

Problemet er, at der er generelle råd til følsom hud, men ved rosacea kan immunsystemet blive så hysterisk, at stort set uanset hvad du bruger – du kommer til at reagere på betændelse eller opblussen. Der er nogle generelle hudplejeretningslinjer, du kan bruge, når du skal vælge et produkt.

Prøv at undgå:

Nedenfor har jeg listet de produkter du som udgangspunkt altid bør prøve at undgå i dine hudplejeprodukter hvis du har rosacea.

Alkohol (“Alcohol”, Ethyl Alcohol or ethanol, Methanol, Isopropyl Alcohol, SD Alcohol, Benzyl Alcohol)-der er dog nogle typer der ikke irriterer.

Mineralske olier ( paraffin, petrolatum og vaseline eller bare mineral oil -altså ikke alle olier!)

Parfume.

Troldnød.

Pebermynte.

Menthol.

Kamfer.

Eucalyptus olie.

Sulfater.

 

Syrer i hudpleje

Nogle typer syrer kan være hjælpsomme, andre er det bedst at undgå.

 

Ascorbinsyre er c-vitamin, det bruges som anti-ageing. det kan også bruges som et naturligt konserveringsmiddel.

 

Azelainsyre tilhører en klasse af forbindelser kaldet “dicarboxylsyrer”. Azelainsyre anses for at være gavnlig mod acne, fordi den er rettet mod de vigtigste årsager til acne: betændelse, tilstedeværelsen af ​​P. acnes og tilstoppede porer. Derudover reducerer azelainsyre produktionen af ​​keratin, et naturligt stof, der kan tilstoppe porerne og forårsage akne.

 

Glykolsyre bruges som eksfoliering for at få huden til at se friskere og yngre ud, men den kan irritere følsom hud, så rosacea-huden skal nok undgå det.

 

Hyaluronsyre er en kraftfuld anti-aging ingrediens. Hyaluronsyre i hudpleje sikrer yngre, friskere hud. Syrer hjælper hudbarrieren med at holde sig stærk Cremer indeholdende hyaluronsyre hjælper også huden med at få en bedre, mere jævn og sundere overflade. Det hjælper mod rosacea.

 

Retinol tilhører en familie kaldet retinoider og er en type A-vitamin, der hjælper med at øge celleafstødning og celleomsætning, udjævne misfarvning og fortryde den skade, der opstår under hudens aldring. Retinoider har den største effekt på kollagen. Her har retinoider en dobbelt rolle: de hjælper med at reducere kollagennedbrydning forårsaget af sollys og stimulerer produktionen af ​​nyt kollagen. Der er forskellige typer retinoider:

 

  • Retinoinsyre er en type retinoid, der fås på recept som isotretinoin og tretinoin, men den har også den største risiko for hudirritation.

 

  • Retinol er den stærkeste retinoid, der er tilgængelig uden recept. Retinol er stadig meget potent, men er 20 % svagere end retinsyre og omdannes langsomt til retinsyre af huden. Det betyder også, at det er mindre irriterende for huden end retinsyre.

 

  • Retinylpalmitat, retinylpropionat og retinylacetat er de mildeste retinoider, også kendt som retinylestere. De tager længere tid at omdanne til retinsyre, og de udgør en lille risiko for hudirritation.

Salicylsyre er en kemiske peeling, den meget effektiv til dybderens af særligt uren hud og tilstoppede porer. Den kan udtørre huden og irritere rosacea.

 

Alkohol

Undgå hudplejeprodukter der indeholder nogle af de følgende ord.

“Alcohol”

Ethyl Alcohol or ethanol

Methanol

 

Isopropyl Alcohol

 

SD Alcohol

 

Benzyl Alcohol

 

Du kan læse blog indlægget i sin fulde længde på mayaviksjo.dk, hvor Maya også fortæller om sin egne personlige hud rutiner.